De Chinese geneeswijze gaat ervan uit dat het lichaam een samenhangend geheel is, waarbij alle structuren en organen belangrijk zijn voor het goed functioneren van het lichaam. Toch is er een organenkoppel dat heel direct het functioneren van het hele lichaam bepaalt en daarom extra zorg verdient: de spijsverteringsorganen. Dit geheel is te zien als een verbrandingsoven waarop het lichaam draait.

Als deze oven goed warm gestookt wordt en de juiste brandstof binnenkrijgt, draait het hele lichaam goed, en krijgt het voldoende energie en warmte tot in de uiteinden. Is de brandstof te weinig, niet van voldoende kwaliteit etc. dan ontstaan er problemen in het lichaam. Vergelijk het met een mooi haardvuur waarop je in plaats van droog hout natte bladeren gooit, of spiritus, of een baksteen. Dit gebeurt ook bij verkeerde voeding: slijmvormende voeding zorgt voor troep in je lijf (rook), teveel verhittend eten zorgt voor onrust en droogte (het vuur laait teveel op), niet goed verteerbare voeding zorgt voor afnemende energie (vuur wordt zwakker). Verminderende eetlust, stoelgangproblemen, temperatuurproblemen, moeheid, buikpijn etc. zijn het gevolg.

Natuurlijk is ieder mens anders. Toch is het heel goed mogelijk om een aantal algemene uitgangspunten te geven die ervoor zorgen dat de spijsvertering optimaliseert, rommel opgeruimd wordt en je buik weer doet wat het moet doen.

do's en dont's voeding