Chinese geneeskunde helpt bij veel problemen. Maar als u te maken heeft met een zeer stressvolle periode komen de klachten vaak van binnenuit, uit de geest, en de bron daarvan kunt u alleen zelf goed beïnvloeden. Een methode om uw hoofd rustig te krijgen en de gedachtestroom te stoppen is mediteren. Mediteren is kortweg gezegd uw ‘gedachten-brij’ stoppen door ze op één ding te richten.

  • Een mogelijkheid is bijvoorbeeld uw ademhaling tellen, waarbij u ontspannen gaat zitten of liggen, en probeert met volledige aandacht de in- en uitademing geheel te volgen. Probeer te letten op wat u allemaal voelt: het uitzetten van uw borst en buik, de luchtstroom langs uw gehemelte en luchtpijp etc. Volg zo bijvoorbeeld 50 of 100 ademhalingen. Voor uitgebreidere training in ademhalingsgerelateerde meditatie kunt u ook terecht bij de Art of Living.
  • Vipassana is de oorspronkelijke boeddhistische meditatievorm, gericht op meer inzicht in je denkprocessen. Dit maakt niet alleen op het moment van beoefenen rustiger, maar leidt al vlot tot meer controle op je ongecontroleerde 'gedachtenbrij'. Hiervoor kan je terecht bij Vipassana Culemborg.
  • Een andere mogelijkheid is de zogenaamde bodyscan, die veel in de mindfulness gebruikt wordt. Een bodyscan is een geleide meditatie, waarbij een stem u vertelt wat u moet doen. Ook hiermee worden uw gedachten op één ding gefocust, waardoor de gedachtestroom stopt. Het makkelijke van deze meditatie is dat het op ieder moment, op iedere plek mogelijk is. Op deze site vindt u een aantal bodyscans die u kunt proberen. https://nouddehaas.nl/geluid/geluidsbestanden. Of kijk hier: https://www.youtube.com/watch?v=56pgwg_ASOY
  • Als u moeite heeft om de concentratie vast te houden is het ook mogelijk om meer rust te bereiken vanuit beweging. Yoga, Qi gong en Taiji zijn meditatieve bewegingsleren, die helpen om lichaam en geest in balans te brengen. Taiji en Qigong worden al eeuwenlang in China gezien als onmisbare oefeningen voor een gezond lichaam en rustige, onverstoorbare geest. In Culemborg kunt u hiervoor bijvoorbeeld terecht bij: Yes yoga sala, Yogabalans Culemborg,  Taiji Culemborg, Nenchi en de gebroeders Volke.